Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Internet marketing Tehnike i sadržaji

10 najkorisnijih dodataka za web preglednike kao pomoć u social media marketingu

korisni-dodaci-za-web-preglednike-drustvene-mreze

Prečaci koji štede vrijeme i olakšavaju vođenje poslovnih i privatnih profila na društvenim mrežama.

Nadovezujući se na svoj prethodni članak gdje sam objasnio na koji način treba pristupiti Facebook oglasima i targetiranju ciljanih skupina, ovdje ćemo pričati o dodacima za web preglednike koji znatno olakšavaju marketinške aktivnosti na društvenim mrežama (social media marketing) općenito.

Prvo treba napomenuti kako je tih dodataka jako puno i gotovo je nemoguće sve nabrojati, no probao sam izabrati one najkorisnije te ih ukratko opisati i objasniti kako bi ih trebali koristiti. Drugo, nisam ih poredao po važnosti, jer su svi jednako važni i namijenjeni za različite stvari.

1. Bitly

bitly-alat-za-skracivanje-linkovaVjerujem kako je većina vas upoznata s ovom uslugom, ali za one koji nisu, bit.ly je usluga namijenjena skraćivanju internetskih poveznica (linkova). Puno puta želimo neki link staviti u objavu, share ili tweet, ali su oni predugački. Bitly je tu da ih skrati te estetski, ali i funkcionalno unaprijedi objavu, share ili tweet.

Bitly dodatak za web preglednike ipak nudi nešto više. Možete:
– raditi kostumizirane linkove,
– pratiti koliko klikova ima određeni link (koliko klikova ima po minuti,
– koliko ih je u određeno doba dana, itd.),
– dobivati obavijesti kada link dostigne željeni broj klikova, itd.
Uz to, na raspolaganju imate i jednostavne „copy“ i „share“ opcije. S Bitly dodatkom za web preglednike ne možete pogriješiti i sigurno će vam olakšati sveukupno iskustvo s linkovima.

Dostupno na: Chrome i Firefox.

2. Buffer

Buffer-dodatak-za-preglednikeAko želite objavljivati objave na Facebook, Twitter ili LinkedIn u vrijeme najbolje za vašu publiku, Buffer je dodatak za vas. Mislite si: „Pa to mogu i bez njega“. Istina, ali Buffer vam omogućuje kreiranje objava za sve tri platforme istovremeno i određivanje rasporeda njihovog objavljivanja. Na primjer, odredite da se objava na Facebooku objavi u 20:00h, tweet na Twitteru u 20:30 h i objava na LinkedInu u 21:00 h. Nakon toga više nema brige i možete se baviti nečim drugim.

Uz to, Buffer vam nudi i ugrađene dodatke kod pregleda društvenih mreža ili bilo kojih drugih web stranica, pa možete direktno spremati objave i vijesti ili ih odmah predodrediti za reshare. Korisnici Power Buffera mogu i označavati tekst ili slike iz objava i direktno ih objavljivati na svojim stranicama.

Ostali korisni dodaci slični Bufferu: Shareaholic, Hootsuite i Sprout Social.
Dostupno na: Chrome, Firefox i Safari.


3. Awesome screenshot

awesome-screenshot-dodatak-za-preglednikeKao što mu i samo ime kaže, ovaj dodatak služi za uzimanje screenshot fotografija. Naravno da iste možete uzeti i spremiti s „Print Screen“ opcijom ili „Snipping tool“ alatom, ali Awesome Screenshot nudi ono što vam treba za social media marketing. Možete „uhvatiti“ bilo koji dio vašeg ekrana i direktno taj screenshot sherati na društvene mreže i ubaciti u vašu objavu. Uz to, možete komentirati, stavljati pribilješke te puno lakše i brže upravljati vašim screenshot fotografijama.

Napomena: Nekada se zna pojaviti upozorenje o potencijalnom malwareu pri instalaciji ovog dodatka iako je on u potpunosti siguran. Međutim, ima još jedan dodatak koji radi apsolutno isto kao i Awesome Screenshot, a to je Clipural.

Dostupno na: Chrome, Firefox i Safari.

4. Window resizer

windows-resizer-dodatak-za-web-preglednikeOdličan dodatak koji omogućava promjenu veličine ekrana i stavlja nas u korisnikovu perspektivu. Sve vaše objave, tweetovi i ažuriranja se ne prikazuju na jednak način vašoj publici. Netko ih gleda preko mobitela, a netko preko tableta, laptopa ili stolnog računala. Možete izabrati bilo koju veličinu ekrana i vidjeti na koji način će se vaša objava ili tweet prikazivati na odabranoj veličini. Veličine se nude apsolutno sve, od 320 x 480 do 1680 x 1050 piksela (iznad toga nije potrebno, jer će se jednako prikazivati).

Na ovaj način možete puno bolje i kvalitetnije prilagoditi svoje objave i tweetove svim veličinama ekrana te doprijeti do svih svojih korisnika.

Dostupno na: Chrome.

5. Social Analytics

Social-analytics-dodatak-za-web-preglednike-internet-marketingOdličan dodatak za sve društvene mreže i web stranice. Naime, kada posjetite neku web stranicu i određena vijest ili objava vam se čini zanimljivom, putem Social Analyticsa možete vidjeti koliko je puta i na kojim društvenim mrežama ta vijest ili objava podijeljena.

Prikazuje  Facebook likeove, podjele i komentare te Twitter, Google+, LinkedIn i Pinterest statistiku. Tako možete pratiti statistiku svojih, ali i tuđih vijesti i objava,  te vidjeti koja vrsta objava se najviše shera i na kojim društvenim mrežama.

Dostupno na: Chrome.

6. Pocket

Save-to-pocket-dodatak-za-web-preglednike-internet-marketingS ovim dodatkom spremate vijesti ili objave koje želite poslije pročitati bez da si punite Bookmarks bar ili folder. Linkove možete spremati čak iako se stranica još nije učitala, a i odmah se sinkroniziraju s drugim uređajima (iPhone, iPad, Android platforme). Osim toga, spremljene linkove možete čitati s bilo kojeg uređaja čak i bez da ste spojeni na internet. Na ovaj način je puno lakše organizirati vijesti i objave koje želite dijeliti na društvenim mrežama.

Ostali korisni dodaci slični Pocketu: Instapaper i Evernote.
Dostupno na: Chrome, Firefox i Safari.

7. Giphy

giphy-dodatak-za-web-preglednike-internet-marketingTwitter, Pinterest, Google+, Tumblr, a od nedavno i Facebook, podržavaju .gif datoteke. Kada objavljujete neku vijest ili objavu popraćenu fotografijom, nekada je to bolje učiniti s animiranom datotekom (.gif). Možete ih stavljati u statuse, tweetove, komentare, objave, itd. Kako ne bi lutali internetom u potrazi za odgovarajućom datotekom, Giphy je tu da vam pomogne. Ima izrazito veliku bazu .gif datoteka povezanu s Giphy.com web stranicom i jednim klikom možete uzeti skraćeni url te podijeliti odabrani .gif sa svojom publikom.

Dostupno na: Chrome, Firefox i Safari.

8. Riffle

riffle-dodatak-za-web-preglednike-internet-marketingOdličan dodatak koji podiže marketing na Twitteru na skroz novu razinu. Klikom na Riffle ikonicu i bilo koji Twitter account otvarate prozor s podacima o tom korisniku. Vidjet ćete njegove accounte na društvenim mrežama, Twitter statistiku, koje hashtagove (#) i kategorije najviše koristi, koga spominje u tweetovima, koje URL linkove objavljuje, itd.

Može se reći da je ovo malo i „spooky“, ali vam znatno olakšava još bolje upoznavanje ciljanih skupina.  Samim time ćete znati čime i kako privući korisnike.

Ostali korisni dodatci slični Riffle-u: Rapportive i Vibe.
Dostupno na: Chrome.

9. Ritetag

ritetag-dodatak-za-web-preglednike-internet-marketing-hashtagoviJoš jedan dodatak za Twitter, ali ovaj puta isključivo za hashtagove (#). Osim što je bitno upoznati ciljanu skupinu, bitno je i koristiti prave hashtagove prilikom tweetanja. Ovaj dodatak će vam pomoći u tome tako što ćete upisati određenu riječ i on će vam izbaciti status tog hashtaga. Zeleno je super, plavo je  dobro, a crveno je loše (previše korišten hashtag). Tako možete kvalitetnije odabrati hashtagove i time bolje doprijeti do željene publike.

Odlična stvar kod ovog dodatka je i ta što radi unutar Buffer dodatka spomenutog na broju 2.

Dostupno na: Chrome i Firefox.

 10. Social fixer for Facebook

Social-fixer-Facebook-dodatak-za-web-preglednikeEvo nam i jedan dodatak za Facebook. Social fixer for Facebook nudi brojne kostumizacije načina na koji pregledavate Facebook. Možete raditi dodatne „News feeds“ i spremati ih u posebne tabove, micati određene objave koje ne želite vidjeti (npr. maknete sve objave o sportu), sakriti objave koje ste već pročitali, itd. Opcija je stvarno puno i najbolje je da ih sami istražite te odaberete ono što vam odgovara.

U moru sadržaja na Facebooku nekad se teško snaći, ali s ovim dodatkom lako možete odrediti koje su objave relevantne za vaš posao i ne čitati one nepotrebne.

Dostupno na: Chrome, Firefox i Safari.


Ako se odlučite za bilo koji od ovih dodataka za web preglednike ili možda za sve što se toga tiče, sigurno ćete osjetiti veliko olakšanje i pomoć kod aktivnosti svih vrsta na društvenim mrežama.

Spomenuo sam na početku članka kako je dodataka ove vrste jako puno i da sam naveo one koji su po mom mišljenju najkorisniji, ali evo i nekih drugih koje slobodno sami istražite:

  • CircleCount (Google+),
  • Pin It button (Pinterest),
  • Klout (influence score),
  • Feedly Mini (praćenje online sadržaja za moguće objave),
  • Instagram for Chrome (Instagram), itd.

Uživajte! :-)

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

Tin Huzek-Kitan

Tin Huzek-Kitan

Još od studentskih dana zanimao se za obradu fotografija i online marketing te je tim putem krenuo i nakon studija. Sada s višegodišnjim iskustvom u spomenutom području još više razvija i širi svoja znanja radom na razvoju i promociji ICT proizvoda. Pošto je veliki fan Formule 1, razvijao je i vodio Facebook i Google projekte promocije najposjećenijeg F1 portala, GP1.hr.

Za kraj ima jedan citat za vas koji i njega vodi u životu:
„I can accept failure, everybody fails at something. But I can't accept not trying“.

Komentiraj