Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Bolji u poslovanju

10 startupova koje vode uspješne žene

10-startupova-koje-vode-uspjesne-zene
BizIT
Autor: BizIT

Iako su još uvijek u manjini, žene se sve više upuštaju u pokretanje startupova i sve bolje dokazuju na čelu startup tvrtki diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Ove dame dokazale su kako u poslovnom svijetu nije važno jesi li žena ili muškarac, ako imaš dobru ideju, znanje i želju da je ostvariš. Unatoč početnim izazovima nisu prihvatile „ne“ kao odgovor i danas su na čelu svojih tvrtki. A većina njih s našeg popisa dolazi iz Hrvatske!

TutoTod – Antonija Horak i Petra Klasić

Izvor fotki: screenshotovi aplikacije

iPad aplikaciju namijenjenu roditeljima koji žele kvalitetnije i kreativnije provoditi vrijeme s djecom od 1 do 5 godina, kreirale su dvije Zagrepčanke. U pedesetak tutorijala (koji se naplaćuju unutar aplikacije) možete naučiti kako izrađivati različite igre od materijala koje trenutno imate pri ruci. Ovaj startup prošao je edukaciju u ZIP-u gdje si je osigurao i investiciju. Poticaje su dobili i od Grada Zagreba i HAMAG BICRO-a, a osvojili su i treću nagradu Zagreb Connecta.

Teddy the Guardian – Josipa Majić i Ana Bruica

Izvor fotki: teddytheguardian.com

Medvjedić koji mjeri temperaturu djeci koja ga grle oduševio je svijet velikom brzinom. Danas su uz njega tu i žirafa koja pazi na držanje tijela i nivo aktivnosti, kao i lav čija je moć mjerenje pulsa i zasićenosti krvi kisikom. U sklopu konferencije Startup!Croatia proglašeni su najboljim hrvatskim startup projektom, sudjelovale su na CES-u u Las Vegasu, te prikupile 400.000 dolara seed investicije. Njihov je proizvod prisutan i brojnim dječjim bolnicama diljem svijeta!

BodyRecog – Anita Bušić

Izvor fotki: bodyrecog.com

Za svoju ideju Anita je dobila nagradu kao najbolja hrvatska žena poduzetnica u startup svijetu, a BodyRecog oduševio je struku kako u Zagrebu tako i diljem svijeta. Radi se o aplikaciji koja procjenjuje zdravstvene rizike osobe koja je koristi (kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak) na temelju njihovog tijela koje digitalno mjeri i daje preporuke za zdraviji život. BodyRecog povezuje profesionalce iz medicinske struke koji koriste web aplikaciju s krajnjim korisnikom koji istoj pristupa s mobilnog uređaja.

All Women House – Jelena Ribić

all-women-house-1

Izvor fotke: Facebook stranica Chummunity

Svoj prvi startup nazvala je Chummunity, a na njemu je okupila pisce koji su po narudžbi pisali priče osoba koje bi ih zatražile. S obzirom da investitori nisu imali razumijevanja za društvenu komponentu njezine priče, Jelena je spakirala kofere i odselila u London. Danas je svrstavaju među 12 najperspektivnijih žena poduzetnica u Velikoj Britaniji. All Women House koncept je zajedničkog stanovanja za žene, samohrane majke poduzetnice, kojim im bi se olakšao početak poslovanja pružajući im smještaj po povoljnijoj cijeni u određenom vremenskom periodu.

Tinja – Nikolina Hosjak i Kaja Pavlinić

Dvije poduzetnice stoje iza invoativnog startupa koji se bazira na korištenju obnovljivih izvora energije. Upoznale su se na Open Youth Academy u Puli prošle godine, a za svoju ideju osvojili su nagradu za najbolji energetski startup na Startup Europe awards u Rijeci. Njihova platforma na temelju poštanskog broja izračunava isplati li se postavljati solarni panel na krov vaše kuće. Tada na temelju podataka o sunčanim satima na određenoj lokaciji i subvencijama od strane države ili Europske unije izračunava kada će vam se vaša investicija vratiti. Odlučite li sa za postavljanje, aplikacija vas odmah spaja s potencijalnim izvođačima radova.

Kisha – Marija Butković
kisha-women-of-wearables

Izvor: facebook.com

Pametni kišobran koji ćete teško izgubiti, a ujedno će vas podsjetiti kada ga trebate ponijeti sa sobom, oslanjajući se na vremensku prognozu. Ideja je to hrvatske poduzetnice s londonskom adresom. U prvoj fazi svoj je proizvod prodala preko web trgovine, no sada je u pregovorima s distributerima diljem svijeta. Njezin novi projekt zove se Women of Wearables, a okuplja sve žene koje svoje mjesto vide u bilo kojoj ulozi vezano uz poduzetništvo i tehnologiju i podupire djevojke koje sebe vide u STEM području.

Glossier – Emily Weiss

Izvor fotki: instagram.com

Bivša studentica umjetnosti 2010. pokrenula je vlastiti blog s tematikom proizvoda za ljepotu. Četiri godine kasnije svoje je iskustvo prenijela na vlastitu beauty kolekciju i pokrenula svoju web trgovinu. Danas neki od njezinih proizvoda imaju listu čekanja od čak 10 tisuća ljudi. Investitori su prepoznali njezin trud te ju financirali s čak 40,4 milijuna dolara.

Laurel & Wolf – Leura Fine

Izvor fotki: laurelandwolf.com

Leura je svoj ideju osmislila i lansirala iz vlastitog dnevnog boravka 2014. godine, a dvije godine kasnije imala je već 60 zaposlenih. Princip njezine ideje je jednostavan: želite li (pre)urediti svoj dom samo preko aplikacije pošaljete planove svog prostora i fotografije koje vam se sviđaju. U roku nekoliko dana odgovori vam nekoliko različitih dizajnera i imate nove ideje s kojima možete raditi. 26,6 milijuna dolara investicija kažu kako je složila dobitnu ideju.

Grab – Tan Hooi Ling

Tijekom studija na Harvardu, zajedno s kolegom sudjelovala je na natječaju za nove startupove i nastao je Grab. Usmjeren ciljano na azijsko tržište, ovaj je koncept vrlo sličan popularnijm Uberu. Očito ima mjesta za više sličnih igrača, s obzirom da je krajem prošle godine prikupila čak 750 milijuna dolara novih investicija. Ovaj poslovni pothvat donio joj je i mjesto na Forbesovoj listi 40 najboljih ispod 40 godina.

Classpass – Payal Kadakia

Izvor fotki:  instagram.com

Ova plesačica indijskog podrijetla razvila je startup iz jednostavnog razloga – vlastite potrebe za rješenjem koje ju je mučilo. Njezina aplikacija Classpass omogućuje jednostavno istraživanje različitih teretana ili rekreativnih studija za ples i vježbanje po jedinstvenoj cijeni mjesečne pretplate. Jednostavno odaberete sat koji biste htjeli pohađati tog dana, bez obzira jeste li stalni član te ustanove, a na izbor ih postoji preko osam tisuća. Nažalost, još uvijek ne i u Hrvatskoj.

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj