Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Europska startup elita okupila se u Zagrebu 29. i 30. studenog.


EBAN Winter University 2016
. udružio je snage sa Zagreb Connectom i u našu metropolu doveo brojne hrvatske, ali i europske poduzetnike, inovatore i inspirativne ličnosti koje su svojim iskustvima dali podršku mladim snagama. Glavni događaj odvijao se 29. i 30. studenog u Dvorani Lisinski, a dan prije početka konferencija organiziran je bootcamp tijekom kojeg je 20 startupova dobilo priliku usavršiti svoje vještine predstavljanja, kojim su trebali zadiviti svoje potencijale anđele investitore. Hrvatski startupovi pokazali su da se na njih može računati, što je potvrdila i sama predsjednica EBAN-a, Candace Johnson, koja je istaknula povećani interes europskih anđela za hrvatske ideje.

Glavna nagrada za 45HC

Slovenski startup 45HC ove je godine trijumfirao i odnio glavnu nagradu od 20 tisuća eura, kao i putovanje u Silicijsku dolinu. Njihov softver za prekooceanski prijevoz tereta bio je najdojmljiviji između 20 odabranih startupova. 10 tisuća eura pripalo je GoWaftu iz Velike Britanije, svojevrsnom Uberu za pakete. Najbolji među domaćima pokazao se NanoDIY, koji je osvojio treće mjesto žirija. Njihov inovativni način ostavljanja otisaka na bilo kojem tekstilnom materijalu dobio je 7000 eura, kao i promo paket medijskog sponzora. Oni su ujedno bili i pobjednici kod publike koja je glasala preko službene aplikacije konferencije, te im tako dodijelila još 5000 eura.

Još jedan hrvatski startup, Vollo, pokazao se kao odličan adut za budućnost. Svojim rješenjem, softverom za pretragu, usporedbu i bukiranje autobusnih karata, osvojili su nagradu Grada Zagreba od 5000 eura, kao i jednogodišnju inkubaciju u Tehnološkom parku, bicikli i put u Izrael gdje će se upoznati s tamošnjom startup scenom.

Osim njih nagradu Microsofta u iznosu 25.000 dolara osvojio je i hrvatski Tinnitus OFF.

Svjetski poznati govornici u Zagrebu

Glavna zvijezda konferencije svakako je bio Bruce Dickinson, frontmen grupe Iron Maiden, poduzetnik, povjesničar i pilot. „Kad i propadnete, a propast ćete, to ne znači zatvorena, nego nova otvorena vrata. Jedina formula za uspjeh je imati strast i integritet, jer samo tada možete stvarati pravi odnos s korisnicima.“ izjavio je i inspirirao brojne poduzetnike, ali i posjetitelje. Za njega su najvažniji strast i integritet, a istaknuo je kako investitori često ulože i u slabiji proizvod, ako iza njega osjete pravu osobu s dobro energijom.

Peter Cowley proglašen je anđelom godine u Velikoj Britaniji 2014./2015, a kao najveću prepreku u radu s nekim startupima izdvojio je neistinu i odbijanje dobrih poslovnih savjeta. A upravo je to ono što poslovni anđeli, osim novca i svojih kontakata, najviše investiraju u mlade projekte. Pozornost prisutnih privukao je i Dov Moran, poznat kao izumitelj USB sticka, a koji iza sebe ima nekoliko uspješnih ulaganja.

Hrvatski potencijal ima mjesta za razvoj

 

 

predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i organizator konferencije Davorin Štetner„Pripremili smo spektakl u Zagrebu kakav se rijetko vidi. Iznimno sam sretan i ponosan jer smo uspjeli pokazati što sve Hrvatska može i nadamo se, otvorili vrata novim investicijama. Čestitam svim finalistima koji su bili dio Zagreb Connecta i EBAN Winter University konferencije koji predstavljaju početak naše podrške na njihovu putu prema krajnjem uspjehu. Svi startupi koji su večeras na ovoj pozornici zalog su jedne bolje budućnosti i bolje Hrvatske te će jednog dana igrati važnu ulogu u našem gospodarstvu”rekao je predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i organizator konferencije Davorin Štetner.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posebno se osvrnula na ravnopravnost spolova u ICT-u, a kao dodatan poticaj poduzetnicima u njihovu radu vidi porezne reforme koje priprema nova Vlada. Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, najavio je otvaranje novog Tehnološkog parka, ali i osnivanje venture capital fondova kojima bi se podržali novi poduzetnici.

1700 sudionika, među kojima je bilo 400 anđela investitora uvjerilo se da hrvatsko poduzetništvo, kao i startup scena, itekako ima potencijala na koji može računati.

Naslovne fotografije: Zagreb Connect 

ICT I CLOUD USLUGE

POKRENITE VAŠE POSLOVANJE I POSLUJTE U OBLAKU

Saznajte više

Komentirajte