Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
U praksi

Eksternalizacija ICT djelatnosti: slovačka banka štedi na troškovima bez narušavanja kvalitete

poljska-banka-eksternalizacija-ict-djelatnosti
BizIT
Autor: BizIT

Primjer iz prakse: kako pružatelji financijskih usluga mogu eksternalizirati ICT djelatnosti po nižim troškovima uz istodobno dosljedno zadržavanje kvalitete i poštivanje strogih sigurnosnih zahtjeva.

Pružatelji financijskih usluga pod stalnim su pritiskom da unaprijede učinkovitost svojih ICT sustava na način da ih eksternaliziraju i prepuste specijaliziranim pružateljima usluga uz istodobno dosljedno zadržavanje kvalitete i poštovanje strogih sigurnosnih zahtjeva. Jedna od najvećih banaka u Slovačkoj odabrala je PosAm, društvo kći Slovak Telekoma (ST) te stoga, u konačnici, i dio Deutsche Telekom grupe, da joj pomogne ostvariti njezin cilj, a to je eksternalizacija ICT djelatnosti po nižim troškovima.

Godine 2014. treća najveća banka u Slovačkoj s više od 700 000 klijenata odlučila je promijeniti pružatelja usluga za krajnje korisnike kako bi smanjila troškove i pronašla visokokvalificiranog partnera koji može pružiti podršku za nekoliko tisuća uređaja krajnjih korisnika kao što su računala, prijenosna računala, pisači, tableti i pametni telefoni. Jedan od ključnih uvjeta bio je osigurati barem jednaku ili bolju kvalitetu eksternalizirane podrške.

Zahtjevi su bili opsežni. Novi pružatelj usluga bio bi odgovoran za svaki uređaj i svakog korisnika u svim podružnicama i društvima koja su pripadala grupi banke. Usluge koje bi pružao pružatelj eksternalizirane usluge uključivale su instalaciju i popravak hardverskih i softverskih komponenti, kao i preuzimanje ažuriranja za proizvode. Usluge je trebalo pružati na daljinu ili na lokaciji za ukupno 3 500 aktivnih korisnika na četiri glavne lokacije i u 174 podružnice diljem Slovačke. Dodatni ključni zahtjev bio je usklađenost sa sigurnosnim pravilima vlasnika banke i smjernicama Narodne banke Slovačke.

PosAm Slovak Telekoma dobio je natječaj u snažnoj međunarodnoj konkurenciji. Komentirajući pobjedu, Radovan Viskupič, direktor za prodaju bankarskom sektoru i sektoru osiguranja u PosAmu, izjavio je: „PosAm je bio uspješan u ovom natječaju zahvaljujući svojim preporukama, iskustvu, snažnoj unutarnjoj učinkovitosti i optimiziranim procesima na temelju kojih smo mogli ponuditi najbolju cijenu i istodobno zadržati kvalitetu i vlastitu profitabilnost.”

Ključ uspjeha jest iskustvo u pružanju usluga bankarskom sektoru

PosAm je drugi najveći pružatelj usluga IT operacija u Slovačkoj i dio je ST grupe od 2010. godine. To je stručno društvo isto tako pomoglo Slovak Telekom grupi da ojača svoj položaj kao vodeće IT poduzeće u Slovačkoj. Tome je svojom stabilnošću i sigurnošću pridonijela i Deutsche Telekom grupa, koja je razvila snažno ICT poslovanje na cijelom europskom području svojeg djelovanja.

Zahvaljujući svojem iskustvu u pružanju IT usluga velikim klijentima i bankarskom sektoru, PosAm može pružati kvalitetne usluge po izuzetno konkurentima uvjetima. S druge strane, slovačkoj banci omogućeno je znatno smanjenje troškova podrške IT opremi i uređajima krajnjih korisnika eksternalizacijom tih operacija i njihovim prebacivanjem u PosAm.  Nakon što je dobio natječaj, PosAm je započeo sa zahtjevnim procesom preuzimanja usluga od prijašnjeg pružatelja. Iako je taj posao uključivao brojne organizacijske, postupovne i tehničke poteškoće, prelazak je prošao tako glatko da ni zaposlenici ni klijenti nisu primijetili nikakvu promjenu u radnim praksama.

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj