Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Bolji u poslovanju

Imate dobru ideju? Prestanite filozofirati, uhvatite se posla i Get s*** done!

uhvatite-se-posla
BizIT
Autor: BizIT

7 praktičnih savjeta za učinkovitost. Get s*** done!

Get s*** done, radna je etika, a ujedno i citat Aarona Levia, koji ga svakodnevno motivira da zadatke obavi brže i bolje. Pitate se tko je on? Trideset i dvije su mu godine, a prije dvanaest godina napustio je fakultet kako bi razvio startup ideju, s jednom rečenicom u glavi, dobro dvije :). Get s**** done i fail fast (brzo dotakni dno), jer ako brzo propadneš vraćaš se na prvu rečenicu i sigurno ćeš nešto ostvariti. On nije propao, štoviše njegova kompanija Box danas vrijedi 2,5 milijarde dolara. Njegov put do uspjeha nije bio lak. Ovaj mladi poduzetnik u kojeg su uprte oči svijeta, još uvijek pamti besane noći, noćne more, spavanje na podu u uredu, brojne odbijenice od ulagača, ali sve se  isplatilo, jer on je svoj san ostvario. Ne zato što je godinama kontemplirao nad idejom i razvijao ju u svojoj glavi, već zato što je zasukao rukave i bacio se na posao. Svaki put kad bi zapeo postavljao si je jedno pitanje, kaže kako mu je to postao akronim. WWSJD (What Would Steve Jobs Do?) ili Što bi učinio Steve Jobs. Jedinstveni Steve Jobs, bio je njegova inspiracija, a danas je upravo Aaron inspiracija mnogima. Ako vam manjka inspiracije i ne znate kako se pokrenuti  s mjesta & Get s*** done, bez brige, mi imamo rješenje.

1. Get s*** done

Što to znači? Jedna od konkurentskih prednosti koje možete ostvariti služeći se ovom filozofijom je brzina. Ako ne radite nećete ništa postići. Razgovarajući i kontemplirajući o tome što će te napraviti jednog dana nećete napraviti ništa, osim izgubiti vrijeme. Morate zasukati rukave! Morate se okružiti ljudima koji su spremni zasukati rukave i krenuti u akciju.  Aaron Levine na tome je izgradio svoju kompaniju o kojoj priča cijeli svijet. U Boxu itekako dobro znaju obaviti stvari i to odlično rade.

2. Zapalite vatru!

Kako u životu, tako i na poslu, strast je jako bitna. Ako ste strastveni spram posla preživjet ćete i one najgore dane kada samo razmišljate o tome kako dati otkaz. Možda i volite svoj posao, ali morate raditi još jedan kako bi platili režije i svega vam je previše što rezultira frustracijom i gubljenjem fokusa s onog što je bitno. Sjetite se da nitko nije stvorio carstvo radeći tri sata dnevno. Za Get s*** done treba zasukati rukave i ostati pozitivan i kad je najgore. Fokusirajte se na male stvari koje vas svakodnevno vesele, proslavite svaki dobar rezultat na poslu kako bi se motivirali za dalje i zapalite taj žar, jer kada posao obavljate sa strašću, veće su šanse da ćete uspjeti u onome što ste naumili. Od svakodnevnog kukanja nema pomaka.

Ciljevi-1

3. Postavite ciljeve!

Kako bi održali dnevnu motivaciju zapišite vaše ciljeve. Čak i ako su veliki, nerealni, više snovi nego realnost, zapišite ih! Vidjeti ih napisane na papiru i razlomljene u objektivne zadatke itekako vam može pomoći i odvesti vas u pravom smjeru. Bez obzira jesu li ciljevi kratkoročni ili je u pitanju životni plan, bitno ih je posložiti, a odličan je osjećaj prekrižiti ostvareni cilj i s osmijehom na licu krenuti u realizaciju sljedećeg.

4. Priprema, pozor, sad!

Ljudi često nikad ne krenu u realizaciju svojih ciljeva jer im djeluju preteško, preizazovno, da ne kažemo nemoguće za ostvariti. Ako ste se odlučili i znate što želite, nema više razmišljanja, tada je vrijeme za akciju. Svoj cilj razlomite u puno malih zadataka i rasporedite ih na nadolazeće mjesece ili godine. Nitko ne očekuje uspjeh preko noći, ako ga očekujete, samo da vas malo vratimo u realnost, ne postoji. Nakon mjesečnih zadataka, zadajte si tjedne zadatke koje će te stići obaviti u realnom roku. Ovako će te točno znati koliko vam vremena treba za koji zadatak i moći će te lakše planirati nadolazeće izazove.

5. Posložite prioritete!

Pitajte se što će te učiniti ovog tjedna za svoje nasljeđe, kakav će te trag ostaviti na ovom svijetu? Usredotočenost i organiziranost vam pomažu na putu ostvarivanja vaših želja. Jako je bitno rasporediti vrijeme i znati što vam je u zadanom trenutku bitnije. Rijetki su oni koji se u potpunosti posvete isključivo ostvarenju ciljeva pa iako trajalo i 10 godina, ali takvi uspijevaju ostvariti i na prvu nemoguće ideje. Zapišite sve ideje, ne možete ih realizirati sve odjednom ali nemojte ih niti zaboraviti. Kada znate koji su vam prioriteti lakše ćete se nositi sa svim problemima.

koncentrirajte-se

6. Koncentrirajte se!

Vrlo je teško raditi deset sati u komadu i ostati koncentriran. Šanse da će vas svladati umor i da ćete raditi greške su velike, jer nije lako zadržati koncentraciju, no i za to postoji rješenje. Kad odredite prioritete/zadatke za tekući dan odradite ih što brže i učinkovitije, to je filozofija Get s*** done radne etike. Postoje i brojne knjige koje će vam pomoći na tom putu, a možete probati i interaktivni dnevnik Pierra Khawanda, stručnjaka za učinkovit i produktivan radni raspored, koji će vam pomoći da ostanete usredotočeni na posao, i otkriti kako u intervalima od 15 minuta učiniti čuda.

7. Odmorite se!

Konkurencija na svjetskom tržištu je nemilosrdna i svaka minuta je dragocjena, ali ako ćete svaki dan provoditi u maksimalnom naporu veće se šanse da će vas uhvatiti tjeskoba i da ćete se umoriti nego li ćete napraviti nešto korisno. Odmor je potreban kako bi sagledali sve što ste učinili, ispravili moguće greške, te isplanirali sljedeće korake. Ali jako je bitan i onaj odmor kada nećete raditi ništa, osim uživati u slobodnim danima koje ste uzeli kako bi uživali u miru i tišini pa iako to trajalo i samo tjedan dana.

 

Svaki dan je bitan jer vas vodi bliže ostvarenju vaših snova i realizaciji planova. Iako ih ne možete ostvariti sve u jednom danu, svaki obavljeni zadatak korak je bliže cilju i ostvarenju nečeg grandioznog. Zapisivanje namjera, izrada rasporeda, slaganje prioriteta, fokus i odmor koraci su bez kojih Get s*** done filozofija nema smisla. No, ako se držite koraka i plana možete biti sigurni da će posao koji radite rezultirati uspjehom, a tko zna, možda se baš u vama skriva sljedeći Aaron Levie, samo mu morate dati priliku da ispliva na površinu. Stoga, manje planiranja, dosta kukanja i odgađanja, vrijeme je za akciju :) Sretno!

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj