Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Bolji u poslovanju

Kako napredovati u maloj kompaniji

kako-napredovati-u-maloj-kompaniji
BizIT
Autor: BizIT

Prestižnih titula, kao i ljudi, u maloj kompaniji nema na bacanje, no tko kaže da vam uopće trebaju?

Okruženje malih kompanije obično više podrazumijeva timski rad, nego što se nudi prostora za uspinjanje po hijerarhijskoj ljestvici. Rad u limitiranom prostoru za poslodavca kojeg vjerojatno ubrzo počinjete zvati imenom i s kojim se već privatno družite možda nije za one najambicioznije, ali i oni mogu pronaći benefite u ovakvom okruženju.

Krenite polako, sigurno i odmjereno – još uvijek stignete osvojiti svijet

Krećete li tek u poslovne vode, male kompanije odlična su prilika da izgradite svoj poslovni stil, steknete iskustvo i proširite svoju mrežu poznanstava. Dok su u većim kompanijama veliki klijenti rezervirani samo za menadžere na višim pozicijima, u ovom slučaju te se granice brišu, pa imate priliku iskusiti rad kako s velikim, tako i manjim klijentima. Iz prve ruke.

U kompaniji koja broji stotine ili pak tisuće zaposlenih svatko odrađuje svoj dio posla i svi predstavljaju mali kotačić dobro uhodanog stroja. Autonomnost pri donošenju odluka i razmišljanje izvan okvira rezervirani su uglavnom za šefove kreativnih odjela, dok se od ostalih očekuje određeni standard pri izvršavanju zadataka. Male su kompanije zbog toga odlična alternativa za osobni razvoj. Ne morate slati puste molbe da vas nadređeni primi na razgovor, niti tražiti nekoliko odobrenja za neku rutinsku stvar. Dovoljno je pokucati šefu na vrata i uvjeriti ga da je vaša ideja ono što njemu, a i vama trenutno najviše koristi.

kako-napredovati-u-malom-poduzecu-1

Mane pretvorite u prednosti, a poteškoće u izazove

Sredstva koja su vam na raspolaganju ograničena su, a ne možete računati ni na pomoć raznih odjela za svaki korak posla. No to je samo prilika da proširite svoje znanje i krug djelovanja. Dok bi u korporaciji vjerojatno zaključili da „niste za to plaćeni i ima tko jest“, u malom okruženju vi ste taj koji mora sve. Ne gledajte na to kao pokoru; poznavanje procesa od početka do kraja ne može biti loše. Ostanete li u istoj kompaniji za vas neće postojati nepoznanice, a prihvatite li novi profesionalni izazov u većem okruženju, cijenit će vas kao onog koji itekako dobro zna svoj posao, čak i više od nužnog. Zar to nije odluka pravog budućeg direktora?

Prisnija atmosfera može značiti odličnu priliku za učenje od iskusnijih kolega. Iako vjerojatno nećete proći skupi program obuke za vaše radno mjesto, savjeti koje dobijete iz prve ruke neprocjenjivi su. Brže ćete se usavršiti ako možete za promjenu nešto naučiti i na tuđim greškama.

kako-napredovati-u-malom-poduzecu-timski-rad

Osjetite li da ste zapeli, nemojte čekati da vam netko priđe i ponudi nešto novo. Proaktivnost se itekako cijeni! Pogledajte oko sebe i zapitajte se možete li proširiti svoje trenutne odgovornosti ili preuzeti dio od kolega. Možda i vaš šef već duže vremena razmišlja o nekom novom projektu, a vaše zanimanje mu pokaže da je vrijeme za krenuti u novom smjeru.

Odredite prioritete i slijedite svoj cilj

Nova zvučna titula na posjetnici nije za odbaciti, no ponekad je bolje naučiti nešto novo i u životopis dodati novostečeno iskustvo. Ukoliko vaš poslodavac ne nudi pozicije s prestižnim titulama, to ne znači da ne može vaš trud nagraditi većom plaćom, produženim odmorom, bonusom ili „pravom glasa“.

Postavite svoje ciljeve i bez obzira na što se odnose pratite rezultate. Bilježite svoja opažanja i ideje, a ukoliko iste budu implementirane u poslovanje, svakako podsjetite šefa čija je ideja upravo donijela opipljivi rast prihoda. Budite neophodni i nezamjenjivi (no nikako bahati i naporni, nitko ne voli sveznalice koji svoj uspjeh nabijaju na nos drugima) i teško ćete proći neopaženo. Ciljate li na rukovodeću poziciju, prvo dokažite da imate znanje, iskustvo i sposobnosti potrebne da je preuzmete.

kako-napredovati-u-malom-poduzecu-3

Primjetite li da vas šef više uključuje u donošenje odluka i cijeni vaše mišljenje, to znači da nešto svakako dobro radite. Počnite razmišljati kao vlasnik kompanije, ne samo kao djelatnik. Postavite li se na taj način vrlo brzo možete zadobiti pažnju glavnog i odgovornog koji će pomisliti da je u vama pronašao idealnu zamjenu.

Koji god put odabrali imajte na umu jedno – uspjeh ne dolazi preko noći i uvijek budite najbolji što možete biti. Ne zbog drugih, već radi sebe. Tako se uvijek možete osvrnuti i zaključiti kako ste dali sve od sebe i nemate razloga žaliti za propuštenim prilikama.

Jedan od koraka u napredovanju je i dodatno znanje o ICT i Cloud uslugama, koje su danas gotovo neizostavan dio poslovanja. Prvi korak ste već napravili posjetivši BizIT.hr, a za još malo dodatnog znanja…

Posjetite ICT akademiju

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj