Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Bolji u poslovanju

Kako ostati produktivan kad temperature prijeđu +30, a godišnji odmor još nije na vidiku

rad-u-uredu
BizIT
Autor: BizIT

Uz male BizIT trikove ostanite produktivni i preživite dane u uredu do odlaska na godišnji odmor.

Od vala vrućine ste zakuhali i prekuhali na poslu? Već odavno osjećate burnout sindrom, a ne nadzire se kraj posla niti je godišnji odmor na vidiku. Nije lako svaki dan dolaziti na posao iscrpljen i umoren te potezati još malo više za kolege koji uživaju na odmoru. Nemojte se ljutiti na one koji vam kažu kako vam je potreban godišnji odmor, to i sami znate, no ako ne možete spakirati kofere i otići na odmor pokušajte si olakšati dane u uredu i smanjiti nivo stresa. Ipak se nadamo da niste u onoj kritičnoj skupini koja uopće neće ići na odmor, već da do istog samo brojite sitno. Evo nekoliko načina kako će vam dani brže proći, a uspjet ćete i povećati produktivnost. O.k. neće vam pomoći poput ispijanja koktela na nekoj predivnoj plaži, ali i kratki reset moždanih vijuga dobro dođe :)

Promijenite okolinu

Kao i većina zaposlenih, vjerojatno nemate priliku uživati u luksuznom uredskom pogledu, gdje s prozora gledate more ili planine (dobro je ako imate prozor) već se zasigurno nalazite u bespuću betona, no svaka promjena okoline ima pozitivan učinak na vas i radnu etiku, pa čak i ona najmanja. Stoga ako se osjećate jadno i potišteno svakodnevno gledajući jednu te istu radnu površinu i zidove, promjenom okoline utjecat ćete i na promjenu osjećaja. To možete učiniti već i samom promjenom screensavera na računalu, dodavanjem biljaka i fotografija ili sitnica koje vas vesele. Ako vam to posao dozvoljava možete pokušati raditi s nekog drugog mjesta.

 uredski-prostor

Promijenite rutinu!

U ljudskoj je naravi da se čvrsto drži za dobro poznate stvari i da teško napušta zonu sigurnosti, jer nalazimo dozu utjehe u svemu što nam je poznato i predvidljivo.  Ali to vam se itekako može obiti o glavu, stoga se potrudite unijeti male promjene u svakodnevnu rutinu, vidjet ćete kako vam se mijenja fokus s loših na pozitivne stvari. Osim što ćete tako mozak držati aktivnim i svježim, poboljšat ćete i kreativno razmišljanje. Ne trebate smišljati revolucionarne promjene, dovoljno je samo otići na vježbanje ujutro prije posla umjesto na kasnovečernji trening, stanku za ručak iskoristite da se maknete od stola, jedite u nekom kreativnom okruženju, družite se novim kolegama, samo napustite zonu sigurnosti.

kako-pokrenuti-posao-smartphone-vođenje-ureda

Vezani članak: Kako kreirati uspješan mobilni ured

Olakšajte si rad na terenu!

Sve je više onih čiji posao nije nužno vezan samo uz ured već većinu vremena provode na terenu, što je posebno naporno kad temperature prijeđu 30 stupnjeva Celzijusa, stoga je itekako bitno olakšati si posao. Trebate odraditi sastanak s kolegama od kojih se svaki nalazi u drugom kutu svijeta? Nema problema, internet će vas povezati u tren oka, a mogućnost uredske suradnje koju pružaju programi kao što je Office 365 dat će vam osjećaj kao da ste svi u istoj prostoriji. Bavite li se prodajom, jednostavno morate biti na terenu želite li doći do pravih kupaca, no kako znati pravo stanje stvari na skladištu kako ne bi davali lažna obećanja svojim potencijalnim klijentima? Uvođenjem sustava za nadzor zaliha i povezivanje s istim dat će vam uvid u svakom trenutku. Primjerice, domaći sustav za hotele, Hotel PMS integrira i povezuje različite dijelove poslovanja jednog hotela u jedan jedinstveni, centralizirani sustav.  Ako još niste kreirali mobilni ured, sve što vam treba kako bi bio savršen doznajte ovdje.

hotel-pms-prednosti-sustava

Ugasite mobitele, laptope, računala – neka nastupi digitalna detoksikacija

Vjerojatno vam se diže kosa na glavi kad vam prijatelji savjetuju da se odlogirate, a vi imate gomilu posla. Žao nam je, ali u pravu su! Radno vrijeme ima određen broj sati s razlogom, naravno postoje slučajevi kad ćete morati odraditi koji prekovremeni, ali to ne smije biti svaki dan. S obzirom na to da ste već ionako pregorjeli od posla, odmor je nužan, gašenje maila i mobitela je nužno! Trebate li stvarno opsesivno kompulzivno pregledavati mailove i odgovarati na svaku poruku dok gledate film ili vrijeme provodite s boljom polovicom. Morate se diskonektirati, ako to ne učinite garantirano će privatni život krenuti nizbrdo, a to se nikad ne odražava dobro na posao.

oslobodite-se-digitalnog

 

Razgibajte se!

Kofein čini čuda samo do neke granice. Popijete li previše šalica omiljenog napitka za razbuđivanje veće su šanse da će vam biti loše nego li ćete biti svježi i odmorni. Umjesto da posegnete za petom kavom, u svoju dnevnu rutinu uvedite nekoliko minuta za uredsku tjelovježbu. Ako vam je neugodno vježbati pred kolegama, za početak je dovoljno ustati, rastegnuti se i prošetati nekoliko minuta po uredu. Ako možete, prošećite do neke prostorije u kojoj možete izdvojiti 5 minuta za vježbanje. Kad proradi cirkulacija osjećat će te se budnije i bolje. Za početak isprobajte neke od ovih jednostavnih vježbi koje će vam uistinu pomoći.

Opustite se uz glazbu!

Znanstveno je dokazano kako glazba utječe na raspoloženje, stoga ako ih još nemate kupite slušalice za ured i kad vam šuškanje kolega ili komorna tišina u uredu krenu ići na živce izvadite vaše tajno oružje i isključite se iz kolektiva. Glazba će vam pomoći da se relaksirate, ali može vas i motivirati da lakše obavite posao dok uživate u omiljenim stihovima. Ovisno o raspoloženju i glazbenom ukusu za vas smo pronašli učinkovite playliste za posao.

Najlakše zadatke ostavite za kraj!

Znamo, ljeto je najgore doba godine za biti produktivan, no nažalost loši rezultati se ne toleriraju zato što je vrijeme godišnjih odmora ili ste umorni. Upravo zato je najlakše zadatke najbolje ostaviti za kraj. Odgađanjem težih zadataka ili ostavljanjem istih za kraj samo će te si stvoriti dodatni pritisak, te će te cijelo vrijeme misliti o njima. Stoga dok ste još relativno odmorni, ujutro se bacite na one najteže, na kraju dana kad vam padne koncentracija ostat će vam oni koje rješavate s lakoćom te će te vrlo vjerojatno brže završiti posao, i možda otići ranije kući.

 

Bitno je razlikovati umor i pad koncentracije od kroničnog nezadovoljstva. Ako vam je potreban samo odmor ili žudite za godišnjim odmorom koji je iza ugla, ovih nekoliko savjeta i odmor će vam napuniti baterije i bit ćetee spremni za nove radne pobjede. Ako je uzrok umora nezadovoljstvo, vrijeme je da razgovarate s vašim šefom te vidite što se može poduzeti kako bi opet stekli motivaciju za rad. No ako više ne možete zamisliti svakodnevni odlazak u ured, možda je vrijeme za ozbiljnije promjene, možda je za vas idealan tip posla “nomadski”.  Doznajte sve o novim trendovima poslovanja, možda se i vi pronađete u njima.

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj