Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
U praksi

Kozmetički studio: “Narudžbe nam stižu WhatsAppom, a klijentice za vrijeme tretmana streamaju serije”

kozmeticki-salon-smartworking-rjesenja
BizIT
Autor: BizIT

Većina klijenata danas je cijelo vrijeme online, uglavnom zbog zabave, ponekad radi posla, a u posljednje vrijeme posebno je popularan streaming servisa za gledanje serija i filmova.

Jeste li među onima koji ulazak u frizerski i kozmetički salon vide kao bijeg u oazu mira i tišine? Ili se ne skidate s mobitela koliko god to živciralo frizerku dok vas pokušava ošišati? Nemilice surfate zbog posla ili je tih sat vremena idealno da spojite ugodno s korisnim i provedete vrijeme na društvenim mrežama? Vlasnik zagrebačkog kozmetičkog studija otkriva nam da definitivno prevladava ovo drugo. Većina klijenata danas je cijelo vrijeme online, uglavnom zbog zabave, ponekad radi posla, a u posljednje vrijeme posebno je popularan streaming servisa za gledanje serija i filmova.

Sve klijentice imaju spremljenu lozinku našeg wirelessa pa se spoje čim kroče kroz vrata salona. Ponekad to znači da je istodobno desetak uređaja spojenih na Wi-Fi, koji mora biti pouzdan kako bi naše klijentice mogle surfati internetom, a mi raditi bez ikakvih teškoća.” – ističe vlasnik zagrebačkog kozmetičkog salona.

Svoj salon u Zagrebu otvorio je prije osam godina. Danas ima troje zaposlenih. U tih osam godina tehnologija je potpuno ušla u kozmetičke salone. Dogovori i narudžbe te sva ostala komunikacija s klijentima preselili su se na WhatsApp i Viber. Pametni telefon stalno je pokraj njega, a za poslovanje su mu nužni i prijenosno računalo te fiskalna blagajna. Kako bi svatko od zaposlenika sa svojeg laptopa mogao pristupiti društvenim mrežama preko kojih vode najveći dio oglašavanja i zajedničkim dokumentima u cloudu, nezaobilazna je bežična veza koja može podnijeti mnogobrojne spojene uređaje.

Tehnologija im je donijela velike promjene i u načinu organizacije poslovanja. Zahvaljujući poslovanju u cloudu, sustav naručivanja klijenata puno je jednostavniji i efikasniji, a može se obavljati s bilo kojeg mjesta, ne nužno u uredu. Jedino je potrebno pri ruci imati laptop ili pametni telefon te internetsku vezu. Fiskalizacijom je uvelike smanjena količina papirnate dokumentacije, sve se odmah automatski šalje u Poreznu upravu. Administrativni poslovi salona obavljaju se preko internog softvera za organizaciju poslovanja. Prije je bilo potrebno bezbroj stavki unositi ručno, a sada se sve to obavlja gotovo potpuno automatski.

Vrhunski Wi-Fi značajno je utjecao na moj posao. Klijentice mojeg kozmetičkog studija za vrijeme tretmana na streaming servisima gledaju omiljene serije. Te usluge gutaju goleme količine prometa, stoga je bilo veoma važno ne samo imati brzu internetsku vezu nego i da je dobro podešena. Prostor studija prilično je velik, zbog čega je valjalo postaviti više routera, a to se ne smije raditi stihijski jer onda nema željenog efekta.” – objašnjava nam vlasnik salona. 

Primjerice, ako se više korisnika interneta u jednom trenutku grupira na određenom mjestu, može doći do zagušenja veze na toj poziciji dok je router na drugom kraju studija potpuno slobodan. Uz pomoć stručnjaka routeri su raspoređeni na idealnim lokacijama kako bi cijeli prostor bio optimalno pokriven signalom. Od klijenata je odlično prihvaćen i mini ured koji je organiziran u dijelu studija za one koji čekaju svoj termin i žele pročitati e-mailove ili samo surfati internetom na laptopu.

Mini prijenosna fiskalna blagajna je alfa i omega svakome tko radi u industriji ljepote. Dio posla obavljamo i na terenu, a račun klijentu moramo izdati. Upravo to mi omogućuje prijenosna fiskalna blagajna – da mogu raditi bilo gdje poštujući zakon – kaže vlasnik salona.

 

Uz prijenosnu fiskalnu blagajnu ne mora se brinuti o troškovima ili dostupnosti mobilnog interneta. Čak i u slučaju da se prekine veza s Poreznom upravom, račune i dalje može izdavati, a oni joj se automatski šalju čim se veza ponovno uspostavi. U jednom je uređaju, osim blagajne, i pisač, uz osiguranu internetsku vezu, prihvat kartica te aplikaciju. Izuzev obavljanja kozmetičkih usluga u svojem salonu, ovaj mali poduzetnik podučava i druge, pa mu je prijeko potrebno računalo na kojem priprema i čuva prezentacije za predavanja.

U salonu imamo jedno stolno računalo kojim se svi koristimo za unos termina, naručivanje proizvoda i organizaciju smjena, no svatko od nas ima i vlastiti laptop koji nosi sa sobom na edukacije ili radionice – dodaje.

Moja tri top rješenja

Izvor: tportal.hr

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj