Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Tech Hack

Postani stručnjak za pretraživanje interneta – nauči sve tajne guglanja

google-pretrazivanje
BizIT
Autor: BizIT

Pretraživanje putem Googla nije samo nasumično nabacivanje riječi (iako će i to polučiti određene rezultate), a mnoge korisne kratice mogu vam poprilično olakšati i skratiti pretragu.

Svaki put kada zatrebamo odgovor, prva postaja je svemoćni Google. Najpopularniji internet pretraživač na svijetu u kratkom je vremenu postao sinonim za brzu i (relativno) točnu potragu za informacijama, tako da često i sami kažemo „Ne znaš? Guglaj!“. Postavljanje ključnih riječi za pretragu istog postala je prava znanost za sebe, a sve kako bi korisnici dobili što precizniji odgovor. Google je najmoćnija tražilica na svijetu, koja dnevno obrađuje više od 3,5 milijardi upita no većina ljudi koristi tek oko 50% mogućnosti Google pretraživanja i to samo zato što nisu upoznati sa svim mogućnostima, tj. alatima za Google pretraživanje.

Svako Google pretraživanje odvija se u nekoliko sekundi, tijekom kojih se izlista na tisuće rezultata, ovisno o širini pretrage, a sam Google pobrinuo se da nam pruži alate za što veću preciznost. U ovom članku podijelit ćemo s vama primjere kako koristiti Googleove alate za pretraživanje kako biste spriječili trošenje dragocjenog vremena i značajno povećali produktivnost.

Iskoristite dostupne alate

google search

Ispod polja za pretragu nalazi se nekoliko korisnih opcija koje vam mogu olakšati život. Odabirom opcija možete svoje pretraživanje usmjeriti na slike, videozapise, karte ili knjige, dok „alati“ mogu definirati vašu pretragu ovisno o zemlji, jeziku ili vremenu objave, dok kod fotografija možete birati veličinu, boju, vrstu i prava korištenja. Odabirom više opcija možete suziti ili povećati broj dobivenih rezultata, ali i povećati njihovu točnost.

Pretraga po slikama

Pretražite slike po veličini, boji, formatu pa čak i pravima korištenja. Želite li vidjeti više informacija o fotografiji koju ste pronašli online ili jednostavno želite provjeriti koristi li netko vaše fotografije bez vašeg znanja, ovo je najjednostavniji alat za to. Jednostavno dovucite fotografiju u polje za pretragu ili je potražite na svom računalu i kliknite na pretraživanje.

Navodnici za doslovnu pretragu

Upišete li u polje za pretragu pojam od nekoliko riječi, pretraživač će vam dati rezultate za svaku od njih posebno, kao i sve međusobne kombinacije istih koje može pronaći. Želite li da vaši rezultati budu vezani isključivo za pojam koji ste unijeli, s redoslijedom riječi koji ste naveli, stavite ga u navodnike. Na ovaj način dobit ćete mnogo manje rezultata, ali će oni biti ciljani i mnogo precizniji.

Povlaka ili minus isključuje

Neke riječi mogu imati više značenja, no ukoliko ne naznačite ono koje (ne) želite, Google će pronaći svako od njih i rangirati rezultate po vlastitom algoritmu. U slučaju da znate točno što želite, uporabom znaka minus (ili povlake) jednostavno isključite pojmove koje ne želite vezati uz svoju pretragu. Primjerice, želite li doznati sve o kompaniji Apple, no ne želite rezultate vezano za jabuke općenito, utipkajte

  • apple –fruit

i Google će izlistati sve stranice na kojim se spominje ovaj tehnološki velikan, bez onih vezanih za voće.

Prevedite većinu svjetskih jezika

Rječnici i specijalizirane aplikacije vjerojatno su bolji izbor za stručne prijevode, ali za brzo snalaženje na većini svjetskih jezika, Google stranica za prevođenje odličan je izbor. Osim što možete prevesti čitavu stranicu, možete jednostavno označiti i kopirati dio teksta koji želite prevesti, te ga zalijepiti u polje za prevođenje. Čak i ako niste sigurni koji jezik želite prevesti, Google će ga sam otkriti pomoću opcije „otkrij jezik“. Ukoliko želite, možete doznati i kako se određene stvari izgovaraju, no ipak sve uzmite s dozom opreza, jer se ovaj algoritam još uvijek usavršava. Želite li ga testirati, slobodno unesite neke od pojmova na hrvatskom i poigrajte se prijevodom na ostale jezike, pa ćete vidjeti o čemu pričamo.

Pretražite samo željenu stranicu

google-pretrazivanje-stranica

Internet je veliko mjesto, a ukoliko znate da se ono što vas zanima nalazi na određenoj web stranici, postoji jednostavniji način od pretrage ama baš svih rezultata. Recimo da želite putem Googla pretražiti BizIt.hr kako bi pronašli članke vezane za povećanje produktivnost, jednostavno ćete upisati

  • site:bizit.hr produktivnost

i dobit ćete samo rezultate koji se pojavljuju na našoj stranici i vezani su za traženi pojam. Drugi način je da utipkate

  • bizit.hr:produktivnost
Pronađite samo određenu vrstu datoteke

google-pretraga-pretraga-po-datotekama

Tražite li samo samo PDF datoteke vezane za određeni pojam, ovaj mali trik mogao bi vam uštedjeti mnogo vremena. Recimo da je vaša pretraga usmjerena samo na članke o cloud uslugama koji su prezentirani u PDFu, upisat ćete 

  • cloud usluge filetype:pdf

i dobiti rezultate koje želite.

 Pretražite srodne web stranice

Umjesto da gubite vrijeme na posjećivanje hrpu različitih foruma, stranica i drugih direktorija u potrazi za web lokacijama vezanim uz određeni pojam/proizvod/stranicu koji vas zanima, iskoristite opciju pretrage srodnih web stranica.

Google - pretraga - povezane web stranice

Ako ste pronašli nešto na internetu i želite pronaći slične web stranice upišite “related” i web stranicu za koju želite naći srodnika, bez razmaka:

  • related:nike.com (samo zamijenite nike.com s bilo kojom web lokacijom)
Google računa za vas

Ako nemate vremena pokrenuti kalkulator na svom računalu ili mobilnom uređaju, svoju matematičku operaciju jednostavno upišite u polje za pretragu i pustite da Google iznese rješenje. Isto vrijedi za preračunavanje određene mjerne jedinice ili konvertiranje tečaja stranih valuta. Osim brojeva, svoje upite možete postaviti u riječima, primjerice „koliko je deset metara u milimetrima“. Imajte na umu da kao i mnoge, tako i ova opcija radi preciznije ukoliko je koristite na engleskom jeziku.

Provjerite vrijeme leta

Provjerite da li će vaš zrakoplov stići na vrijeme ili će kasniti upisivanjem:

  • Airline name + flight number (npr. Croatia Airlines 450)

google-pretraga-provjera-leta

Letove možete pretraživati i rezervirati koristeći Google Flights pretragu.

 

Želite li doznati kako uopće funkcionira Google pretraživanje, pogledajte video:

Naslovna fotografija: Cody Slingerland/Unsplash

Fotografije unutar teksta: screenshotovi

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj