Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Tech Hack

Povezivanje je diferencijator računalstva u oblaku

Povezivanje-racunalstvo-u-oblaku
BizIT
Autor: BizIT

Kad poslovanje ovisi o vezi s udaljenim poslužiteljima, pohrani podataka i drugim važnim aplikacijama, od ključne je važnosti imati pravu vezu.

Računalstvo u oblaku, odnosno cloud-u, i povezivanje prirodno su međusobno usko povezani. Lako je razumjeti, ali je isto tako lako zaboraviti da je cloud bez povezivanja ništa.

Pouzdana veza s uslugama koje se temelje na oblaku zapravo je toliko važna za njihovu dostupnost, uspješnost i sigurnost da pri odabiru pravog oblaka Deutsche Telekom ima ogromnu prednost u odnosu na druge igrače jer je riječ o uglednom telekomu s vlastitom privatnom mrežom. Globalni pružatelji usluga u oblaku to jasno prepoznaju te sklapaju partnerstva s telekomunikacijskim društvima. Isto se tako služe kamionima za prijevoz podataka između svojih podatkovnih centara i korisnika na tvrdim diskovima, što je nespretan koncept potpuno neprimjeren za 21. stoljeće.

Pojasna širina, latencija ili oboje?

Kako zapravo povezivanje i udaljenost od oblaka utječu na različite scenarije upotrebe među korisnicima? Pri upotrebi oblaka za pohranu sigurnosnih kopija i oporavak od kvara sve ovisi o pojasnoj širini. Javnim internetom u srednjoj i istočnoj Europi osigurano je oko 10 do 20 MB u sekundi uz fluktuacije i bez jamstava. To znači da bi prijenos 1 TB podataka trajao pola dana ili cijeli dan, što zasigurno nije dovoljno brzo za većinu organizacija, posebno u scenariju oporavka. Kad je riječ o zahtjevima za velikim pojasnim širinama, namjenska lokalna privatna linija čiji se raspon brzine kreće u gigabitima u sekundi često je imperativ.

Druge aplikacije, kao što je ERP ili VDI, u velikoj mjeri ovise o niskoj latenciji. Javnim internetom osigurane su latencije od 10 do 30 milisekundi pri povezivanju s pružateljem usluga u oblaku koji je udaljen, primjerice, četvrtinu Europe, što je često previše. To se posebno odnosi na aplikacije koje su „responsivne”, što znači da zahtijevaju puno komunikacije u oba smjera kako bi se osigurao pravilan prikaz.

Sigurno povezivanje

Sigurnost na razini poduzeća nije jednostavno postići javnim linijama, a povezivanje VPN-om zadovoljava samo neke korisnike. Samo se privatnim linijama može pružiti uistinu sigurno okruženje. Zaštita od distribuiranih napada uskraćivanjem usluge (DDoS) obično se očekuje kad je riječ o bilo kojoj internetskoj usluzi, međutim ne nude je svi pružatelji usluga u oblaku.

Postalo je gotovo nemoguće oduprijeti se pogodnostima prelaska na javni oblak, kao što su fleksibilnost i agilnost koje je na taj način moguće postići. Međutim, imajte na umu da je pri preseljenju na oblak odabir pravog povezivanja i sigurnosnog okruženja jednako važan kao i sam prelazak.

Autor: Miroslav Pikus, stručnjak za usluge u oblaku

 Saznajte više o poslovnim rješenjima u cloudu

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj