Želite isprobati neke od najboljih alata i aplikacija za moderno poslovanje? Istraži ICT usluge
Bolji u poslovanju Download zona

Znate li sve što je potrebno znati o fiskalizaciji od 1. srpnja 2017.? Provjerite u besplatnom online predavanju!

fiskalizacija-od-1-srpnja-2017-predavanje
BizIT
Autor: BizIT

U besplatnom stručnom predavanju dostupnom online provjerite postajete li obveznik fiskalizacije od 1. srpnja, koje su vam obveze i još puno toga.

Fiskalizacija u 2017. godini zbog izmjena Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom još uvijek zbunjuje mnoge, zato ćemo odmah riješiti nekoliko glavnih nedoumica. Za početak važno je naglasiti da to što jeste ili niste u sustavu PDV-a ne utječe na fiskalizaciju, jer obveznici fiskalizacije mogu biti i oni koji nisu obveznici PDV-a, a najvažnije je jeste li obveznici poreza na dobit ili poreza na dohodak. No naravno, i tu postoje izuzeci…

Tko NIJE obveznik fiskalizacije?

Koja je to posebna skupina koja nije obveznik fiskalizacije? Kada je o fizičkim osobama riječ, iznajmljivači soba i postelja turistima, poslovnih i stambenih prostora nisu obveznici fiskalizacije. Naime, oni svoj dohodak ostvaruju od imovine, a ne od samostalne djelatnosti, dok porez plaćaju paušalno ili po poreznom rješenju.

Tu je i specifična skupina djelatnosti koje ne zahvaća fiskalizacija, bez obzira što su obveznici poreza na dohodak ili dobit. To su redom:

 • Prodaja karata i žetona za cestovni lokalni linijski prijevoz putnika u javnom prometu, zračnom, željezničkom i pomorskom prometu
 • Naplata cestarine
 • Punjenje naftnim derivatima aviona na avioservisima
 • Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na tržnicama i otvorenim prostorijama (klasični OPG, ali i oni koji vode knjige kao obveznici poreza na dohodak).
 • Prodaja proizvoda i usluga u poštanskom prometu
 • Prodaja robe ili usluga putem prodajnih automata
 • Zaprimanje uplata za sudjelovanje u igrama na sreću i zabavnim igrama
 • Pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja
Budite pažljivi obavljate li više djelatnosti odjednom jer jedne ne isključuju druge. Primjerice, kao OPG nemate obvezu fiskalizacije prodajete li vlastite proizvode, no ukoliko pružate ugostiteljske usluge, one ipak podliježu fiskalizaciji.

 

Nema gotovine, nema ni fiskalizacije? Pogrešno!

Fiskalizacija i fiskaliziranje računa su dva različita pojma. U čemu je razlika? Svi obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit su obveznici fiskalizacije (osim navedenih iznimki), ali nisu nužno svi obveznici fiskalizacije i obveznici fiskalizacije izdavanja računa.

Fiskalizacija izdavanja računa obvezna je kada se izdaju računi koji se naplaćuju u gotovini. Ako se izdaju računi koji se ne naplaćuju u gotovini, oni se izdaju prema odredbama Zakona o fiskalizaciji, ali ih ne treba fiskalizirati, a mogu se izdati ručno ili pomoću računala.

Što znači naplata robe ili usluge u gotovini? Ukratko, pod ovaj pojam spadaju svi oblici plaćanja osim izravne uplate na transakcijski račun (vaš žiro račun). Tu spada plaćanje novčanicama ili kovanicima, debitnim i kreditnim karticama, te čekovima i drugim sličnim načinima plaćanja. Ovaj pojam treba razlikovati od pojma “plaćanje gotovim novcem” koji ne uključuje plaćanjem karticama.

Što treba napraviti “paušalista” do 1. srpnja 2017.?
 1. Paušalisti koji su obveznici fiskalizacije prije svega trebaju nabaviti digitalni certifikat za potpisivanje računa i razmjenu podataka s Poreznom upravom u Fini. Postupak registracije, odnosno izdavanja aplikacijskih certifikata, provodi se u Registracijskim uredima Fine predajom propisane dokumentacije. Naknada za izdavanje digitalnog certifikata plaća se odmah i iznosi 375 kn, a certifikat se izdaje na razdoblje od 5 godina.
 2. Zatim je nužno nabaviti elektronički naplatni uređaj povezan s internetom ( koji će vam omogućiti i pristup internet vezi), te programsko rješenje koje će im omogućiti ispunjavanje svih obveza. Za obrtnike i paušalce najbolji je izbor mini fiskalna blagajna kojom se jednostavno barata i ne zauzima mnogo mjesta. Prijenosna fiskalna blagajna omogućuje vam da se zakona držite i izvan svog radnog prostora, primjerice prilikom prodaje na štandovima ili sajmu. 
  mini-fiskalna-blagajna
 3. Na svaku fiskalnu blagajnu potrebno je staviti naljepnicu o obavezi izdavanja računa, a koja se može nabaviti u Narodnim novinama ili nekim drugim prodavaonicama uredskog pribora.
 4. Ono što treba dostaviti Poreznoj upravi su podaci o poslovnim prostorima. Sada je točno određeno Zakonom o fiskalizaciji na koji način se to dostavlja.
 5. Prilagoditi interni akt o fiskalizaciji.

 

Sve detaljnije informacije o obavezama, odgovore na gomilu raznih pitanja i ostale detalje o fiskalizaciji doznajte na besplatnom stručnom predavanju “Sve o fiskalizaciji za paušaliste i sezonce” koje je dostupno online!

Pogledajte predavanje

Sadržaj omogućava Hrvatski Telekom

BizIT

BizIT

Skupina autora koja djeluje na različitim poslovnim aktivnostima i brine o povećanju prodajnih aktivnosti i produktivnosti unutar različitih poduzeća, projektima plasmana malih i srednjih poduzetnika na online prostor kao i o najuočljivijim projektima interneta.

U sklopu skupine autora su oni koji pišu i realiziraju sljedeće teme: prodajni savjeti, savjeti za produktivnost i organizaciju poslovanja, internet marketing, internet poslovanje, dizajn za online medije, web stranice, upravljanje društvenim mrežama i kampanje na društvenim mrežama.

Komentiraj